vrijdag 8 juni 2012

Puppyles 4

Maandag 2e Pinksterdag, het is behoorlijk warm en we hebben dan ook een aangepast programma voor wat betreft de puppyles. De pups gaan leren zwemmen! (als ze dat nog niet deden)
Deze les doet Foppe met zijn baasje Barbara ook mee maar Shaan is er niet bij. We beginnen met het volgen. 

 
aandacht houden van het baasje
Volgen met een snoepje kan Foppe best


Het volgen gaat nog met een brokje maar zo langzamerhand proberen we het brokje af en toe voor de borst te houden en niet meer zo dicht voor de neus van de pup. Onderwijl er een combinatie aan het volgen is houden de anderen de aandacht van hun eigen hond vast middels de oefening "inchecken".

Pongo staat al op dus moet ik hem terug zetten
Daarna doen we de oefening voorkomen op bevel. De pups kunnen het al opbrengen om netjes te wachten tot het baasje zegt "kom voor". Pongo vergist zich even dus loop ik naar hem terug en zet hem op de plek waar ik hem gezegd had te wachten. Dat begrijpt hij gelukkig en ik kan bij hem weg lopen en hem vervolgens voor roepen. De pup mag pas komen als hij geroepen wordt.
Amy blijft netjes zitten





Amy heeft al heel goed door hoe het moet. Josette geeft met duidelijke handsignalen aan dat Amy moet blijven zitten en herhaalt het commando "wacht". Bij deze oefening komt het vooral ook aan op vertrouwen op je hond. Als je zelf al twijfelt breng je die onzekerheid over op je hond en zal hij jouw commando niet opvolgen. Zorg altijd dat je het "plaatje" goed in je hoofd hebt en dat je er op vertrouwt dat je hond doet wat je wilt. Pas dan ben je duidelijk en straal je gezag uit.
Josette roept Amy en maakt zich daarna klein om haar commando te ondersteunen. Voor Amy is het nou helemaal duidelijk wat de bedoeling is en komt enthousiast naar Josette toe. Deze beloont Amy meteen voor het komen. Pas verderop in de cursus verlangen we dat de pup voor je komt zitten.

en komt als Josette haar roept.


Het was erg warm en de pups waren ook niet heel actief.
Josette had haar waterschoentjes bij zich en een korte broek aan dus zij was de aangewezen persoon om zich naar de zandplaat te begeven. Pongo en Amy hebben al gezwommen dus voor hen is het niet nieuw maar Foppe en Mees weten nog niet wat het is.

Mees is de eerste die mag vertrekken

Hij kent het nog niet

maar zwemt prima

Hij zwemt alsof hij nooit anders gedaan heeft

dan is Foppe aan de beurt

een aardje naar zijn moertje...

van Pongo wisten we al dat hij een waterrat is

Mees werd even wat verder in het water ondersteund door Josette. Het is belangrijk dat de pup niet in paniek raakt want dan is hij voor langere tijd verknald. Dit watertje leent zich uitstekend voor ons doel. De pup hoeft maar een klein stukje te zwemmen en voelt dan al weer grond onder zijn voeten. Vertrouwen geven is ook hier het allerbelangrijkst.

Mees en Pongo
Het eind van de les is spelen. Ik laat de pups nooit aan het begin van de les spelen. De pups moeten hun energie bewaren voor de les en de aandacht voor de baas. Tijdens het spelen zie je veel hondentaal waar we veel van kunnen leren, mits je het natuurlijk goed interpreteert! Wij mensen zien maar een heel klein gedeelte van alle communicatie tussen honden. Als trainer zie je als het goed is iets meer maar veel meer dan 30% van alle lichaamstaal van honden schijnt dat volgens kenners niet te zijn. Als je dan maar de belangrijkste signalen oppakt...




Geen opmerkingen:

Een reactie posten