woensdag 20 juni 2012

Puppy les 5

Brigitte met Lilly
De vijfde les deed er een vreemde eend mee in de bijt...
Brigitte met haar labradoodle Lilly doet bij ons mee.

de oefening met de bakjes

Nieuw deze les is vooruitsturen maar dan met afleiding en de "wissel".
Voor het vooruitsturen gebruiken we altijd een bakje waarin we wat lekkers doen. De hond ziet dat er wat lekkers in gedaan wordt maar mag er nog niet aankomen. Pas nadat hij vooruit gestuurd is mag hij het lekkers opeten en krijgt bij terugkomst nog eens iets lekkers. Dit keer gooien we onderweg bij het wegbrengen van het bakje een ander leeg bakje opzij. De hond ziet dat als eerste en ziet daarna dat er iets lekkers in het andere bakje gedaan wordt. Op dit bakje wordt de hond gestuurd. Gaat hij dan toch naar het andere bakje dan heeft hij geen succes want er zit niks in. Je hoeft hem dan ook niet te corrigeren, hij corrigeert zichzelf.

twee bakjes, Amy weet wel welke gevuld is
Bij de "wissel" leren we de pup achter ons om naar links of naar rechts te gaan. Je houdt een beloning voor zijn neus en beweegt dit achter je langs naar links of naar rechts zodat de pup je hand met beloning volgt en zo aan je andere kant loopt. Je geeft het commando "links" of "rechts" of "wissel". Voor Pongo gebruik ik à gauche et à droite. Hij snapt het al een beetje.
Mees volgt zo keurig!

Verder bestond deze les ook uit het wacht en kom voor. Dit keer maken we gebruik van de tunnel. De hondjes die dit nog niet kenden hebben we eerst met behulp van snoepjes kennis laten maken met de tunnel. Dat vonden ze geen van allen een probleem. De moeilijkheid zat hem dit keer in een correcte uitvoering want op het commando "kom voor" ging niet elke pup door de tunnel maar er langs. Aangezien ze perfect geluisterd hadden op het "kom voor" commando werden ze natuurlijk wel beloond. Het is belangrijk dat de pup recht voor de tunnel zit en dat de leider aan de andere kant de handen met het lekkers in de tunnel houdt zodat de pup die route zal kiezen.
Pongo let heel goed op mij.
Pongo, rester!
Pongo kent het commando al goed en blijft doorgaans prima liggen. Langzamerhand maak ik de afstand iets groter. Dit keer doe ik net een stapje teveel waardoor hij vroegtijdig op staat. (zie filmpje)

Tips om een goede relatie met je hond te krijgen:
* Ruk niet aan de lijn om zijn aandacht maar houd een snoepje voor zijn neus en haal hem op die   manier weer bij je.
* Train op succes! Maak kleine stapjes en spiegel je niet aan wat anderen kunnen.
* Wees zelfverzekerd en straal dat uit. Elke aarzeling bij jou wordt door de hond gesignaleerd. Heb vertrouwen.
* Probeer een oefening zo uit te zetten dat de hond het niet fout kan doen.
* Grijp / graai niet naar je hond. De volgende keer blijft hij op afstand omdat hij bang is voor die graaiende handen. (doe in elke hand een brokje en houd beide handen voor de hond als hij komt. uit 1 hand geef je het brokje en pakt hem direct onder zijn kin bij het halsbandje. Terwijl je dat doet geef je hem het brokje uit de andere hand)
* Liever 100 goed zo's op een dag dan 1 correctie.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten